Vitiligonun inatçı bölgelerinin tedavisinde karboksiterapinin dar bant-ultraviyole B ile kombinasyonu: Randomize bir klinik çalışma

NB-UVB ile karboksiterapinin kombinasyonu, NB-UVB ile monoterapiye kıyasla daha yüksek repigmentasyon yüzdesine ve hasta memnuniyetine yol açar.

Karboksiterapi, sedef hastalığı ve morfea gibi otoimmün cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır. Karboksiterapinin antioksidan etkileri vardır ve daha iyi doku oksijenlenmesine ve büyüme faktörlerinin salınmasına yol açar. Bu yazıda vitiligo tedavisinde kombine karboksiterapi ve dar bant-ultraviyole B (NB-UVB) tedavisinin tek başına NB-UVB ile karşılaştırıldığında etkinliğini değerlendirmeye karar verdik. Bu, Kerman Tıp Bilimleri Üniversitesi Afzalipour hastanesinin dermatoloji kliniğine başvuran akral alanlarda ve ekstremitelerde genel stabil vitiligolu hastalarda gerçekleştirilen prospektif, bölünmüş vücut çift kör karşılaştırmalı bir çalışmadır. NB-UVB, 4 ay boyunca ardışık olmayan günlerde haftada üç kez yapıldı. Her hastada bir lezyon rastgele olarak karboksiterapi ile tedavi edildi (haftalık seanslar toplam 16 seans). Tedavinin etkinliği, lezyonların repigmentasyon yüzdesi ile değerlendirildi. Tedavinin etkinliğini hastaların demografik özelliklerine ve lezyonların klinik özelliklerine göre karşılaştırmak için ki-kare testi ve varyans analizi testi (ANOVA) kullanıldı. Yaş ortalaması 32.35 ± 7.37 olan 28 hasta çalışmayı tamamladı. Tedavinin sonunda, kombinasyon tedavisi grubundaki hastaların %37'si, monoterapi grubundaki %0'a kıyasla %75'ten fazla iyileşme gösterdi (p = 0.001). Her iki grupta da hastaların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet ve cilt fototipleri) veya hastalık süresi ile tedavinin etkinliği arasında anlamlı bir fark yoktu. NB-UVB ile karboksiterapinin kombinasyonu, NB-UVB ile monoterapiye kıyasla daha yüksek repigmentasyon yüzdesine ve hasta memnuniyetine yol açar.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34820974/