PUVA ve NB-UVB, etkili bir anti-psoriatik tedavi olmaya devam etmektedir; Mayıs 2021 araştırması

Sonuçlar: PUVA ve NB-UVB, etkili bir anti-psoriatik tedavi olmaya devam etmektedir;

Giriş: Dar bant ultraviyole B (NB-UVB) ve psoralen-ultraviyole A (PUVA), farklı frekans protokolleri ile dünya çapında benimsenen ucuz ve etkili anti-psoriatik tedaviler olmaya devam etmektedir. Sedef hastalığının tedavisinde farklı frekans fototerapi protokollerinin etkilerine ilişkin kanıtları sistematik olarak değerlendirmeyi amaçladık.

Kanıt elde etme: Ağustos ayında Cochrane Kontrollü Deneme Kayıtları, MEDLINE ve Embase veritabanlarında arama yapmak için "fotokemoterapi", "fototerapi", "psoriasis", "UVB", "UVA" ve "ultraviyole tedavisi" terimlerini kullandık. 1, 2019. Bir PRISM diyagramı kullanarak sonuçları düzenledik ve RoB-2 aracıyla önyargı risklerini analiz ettik.

Kanıt sentezi: Oral PUVA üzerine beş randomize kontrollü araştırma (RKÇ) ve NB-UVB üzerine üç RKÇ dahil ettik. PUVA ile ilgili beş çalışma, plak psöriazisi olan toplam 1452 hastayı içermiştir ve haftada iki ila üç ve dört ila dört protokolleri karşılaştıran etkinlikte anlamlı bir fark bulmamıştır. NB-UVB ile ilgili üç çalışma, plak sedef hastalığı olan toplam 248 hastayı içeriyordu. NB-UVB'nin uygulanmasında farklı sıklıkların karşılaştırılmasında, yani haftada iki ila üç kez, haftada iki ila dört kez ve haftada üç ila beş kez protokollerin karşılaştırılmasında etkinlikte hiçbir farklılık rapor edilmedi. Haftada daha yüksek tedavi sıklığına sahip protokoller, daha düşük sıklığa sahip olanlardan daha hızlı klirens elde etse de, etkinlik açısından farklılık göstermedi.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33982550/